Tips Tayar Pancit

Ouch... Tayar pancit plak dekat2 ngan Sunway Piramid. Saja jalan2 dengan husband dan anak2. Bila sampai dekat2 jalan ke Sunway Piramid, husband cakap, tayar pancit. Belok ke kiri dan parking dekat situ. Husband bagi lampu kecemasan. Husband check tiub tayar tercabut. Jadi kena la tukar dan pakai tayar spare...kesian gak tengok husband tukar tayar sorang2. Waktu nak keluarkan tayar spare, saya tolong husband pasang segitiga kecemasan (safety triangle).

So hari ni nak kongsikan tips untuk tukar tayar yang pancit.

1. Okay, firstly buka bonet belakang dan ambil safety triangle, jek kereta, spanar buka tayar dan tayar spare seperti gambarajah di bawah.2. Pasang safety triangle dulu dan pastikan lampu kecemasan juga dipasang. Ini untuk keselamatan agar kereta dan kenderaan lain berhati-hati bila ternampak kereta kita.

3. Sebelum guna jek kereta, longgarkan nat di tayar anda dengan spanar. Longgarkan agar senang nak bukak tayar nanti. Kalau dah jek, nanti tayar berpusing bila nak pusing spanar, lagi susah pulak. 

4. Gunakan jek kereta untuk jek kereta kita agar kita boleh keluarkan tayar kereta dan masukkan tayar spare. 


5. Keluarkan nat tayar yang dah dilonggarkan dan letak tepi 4 biji agar tak hilang. Kang kena g beli plak nat tak cukup.

6. Keluarkan tayar pancit dan masukkan tayar spare. Masukkan kembali nat tayar tadi. Gunakan spanar untuk mengetatkan nat. Caranya ialah ketatkan nat secara serong iaitu nat yang bertentangan dulu agar tayar sama rata ketatnya.Sekian sahaja, maaf gambar di atas diambil dari google. Bukan kereta saya. Penatnya bukan main. Berpeluh gak suami saya. Kami teruskan perjalanan dan mencari stesen minyak dulu untuk pamkan tayar spare.


Maklumat lanjut dengan Shaklee boleh hubungi saya,
Khairunmisa 019-5105218 (sms/call)
Whatsapp 016-5539189

Tiada ulasan: